Surrealistiskt distanspass

Blev ett allt för dramatiskt distanspass idag. Planen var att köra ett långpass på landsvägen kring Falun-Vika-Långshyttan-Hedemora-Säter-Falun. En tur runt 11-12mil. Med på passet var Erik Wallén, Emma Ahlstrand och Pontus Kastemyr. Mot slutet av turen skulle vi stanna och ta en klassisk cykelfika i Gustafs. De planerna ändrades dock en knapp kilometer innan fiket. Plötsligt kommer en husbil förbikörande några centimeter ifrån oss. Direkt efter att han har passerat tvärnitar han mitt på vägen. Jag och Wallén hinner inte bromsa och åker rakt in i husbilen och jag slår över styret. Ut från husbilen stormar en man som påstår sig ha stannat för att tala om för oss att inte vi inte får cykla i bredd.

När vi är ute och cyklar lugnt fyra personer så ligger vi på mindre vägar som den här två och två efter varandra för att kunna ha en konversation. Vi tar alltså inte upp mer plats än tillexempel en ensam rullskidåkare. På större vägar ligger vi självklart på ett led.

Jag och Wallén klarar oss utan större skador och Kastemyr som tvingas kasta sig över i mötande körfält får bara vara tacksam över att det inte var någon mötande trafik i just detta ögonblick. Mannen i fråga är vansinnig och väljer från början att endast fokusera på de plastskador som har dykt upp på hans husbil, istället för att bry sig det mista om tillståndet på de människor som han just genom sin vårdslösa körning orsakat fara för.

Stämningen blir snabbt väldigt intensiv och mannen menar nu att vi har kört in i honom av ren illvilja bara för att förstöra hans husbil. Efter över en halvtimmes tjafs med tomma argument lyckas vi övertala honom om att det hela är en försäkringsfråga och att vi måste åka vidare. Sen tiden som det tog att få honom att tro på att vi inte lämnade ut falska person- och försäkringsuppgifter ska vi inte ens tala om. Att vi körde runt utan legitimation när vi var ute och cyklade var för honom helt ofattbart. Allt det här under hot om att vi skulle sticka så skulle han på nått sätt stoppa oss…

Det är helt sjukt hur vissa människor inte kan inse att vi delar vägarna och att vägarna är vissas träningsarenor. Så mycket skit som man får ta av en del bilister när man är ute och cyklar ska man inte behöva ta. Det är på nått sätt väldigt lätt att vara stöddig när man sitter i en bil och kör förbi en cyklist. Att en sådan liten bagatell som att behöva köra om cyklister som aldrig rullar långsammare än en epatraktor med vettigt avstånd ska kunna irritera så många. För det är just det som det handlar om, onödig irritation. Nämnda bilister verkar handla av ren princip, inte för någon egentlig egen vinning. Är man stor måste man vara snäll brukar man ju säga…

Nu kommer förhoppningsvis efterspelet inte vara allt för länge så att det hela löser sig på bästa sätt! Fortsättning följer…

Hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s